Через війну на Одещині не можуть перевірити гніздові платформи червонокнижних пеліканів

Через війну на Одещині не можуть перевірити гніздові платформи червонокнижних пеліканів
Популяція птахів під загрозою

У Дунайському біосферному заповіднику на початку року, перед самим початком війни в Україні, підготували дві гніздові платформи для сезону розмноження кучерявих пеліканів. Однак наразі неможливо перевірити чи зайняли пелікани платформи.

Про це повідомляють на сторінці в facebook Rewilding Danube Delta.

Для кучерявих пеліканів дуже важливо забезпечити сприятливі умови для гніздування. Одним із таких заходів є будівництво платформ для розмноження, де вони захищені від турбування та хижаків

"Під час війни ці території стали закритими для відвідування навіть для співробітників Дунайського біосферного заповідника. Тож ми не знаємо, чи пелікани зайняли платформи й утворили першу за роки гніздову колонію виду в Україні. Але ми сподіваємося на краще і перевіримо платформи за першої можливості", — йдеться в повідомленні.

У Болгарії всі платформи, побудовані в різних водно-болотних угіддях, використовуються пеліканами для будівництва своїх гнізд і вирощування пташенят. Пелікани воліють гніздитися на невеликих островах, захищених від людей і хижаків. Тож платформи також є безпечними місцями для птахів у місцях, де рідкісні природні острівці.

Доля кучерявих пеліканів дуже залежить від заходів зі збереження їхньої популяції. Особливо актуальні вони цього року, коли пташиний грип знищив цілі колонії в багатьох країнах Європи.

Що відомо про кучерявих пеліканів

пеликан

Характерною ознакою цього птаха є пір'я на потилиці, часом доволі довге — через це він і отримав свою українську назву.

Беручи до уваги той факт, що за часів античності та раннього середньовіччя середня температура в Європі була на 2-3С вища, ніж зараз, дослідники припускають, що кучерявий пелікан був поширенішим в західній та центральній Європі. Це припущення підтверджується як документальними свідоцтвами та топонімікою, так і викопними рештками. Але протягом останніх 100-150 років популяція цього птаха значно скоротилася.

Нині поширений від Південно-Східної Європи до Центральної Азії. Гніздові колонії кучерявого пелікана існують в наступних країнах: Албанія, Болгарія, Сербія, Греція, Казахстан, Монголія, Румунія, росія, Туреччина, Туркменістан, Україна та Узбекистан.

Відповідно до критеріїв Міжнародного союзу охорони природи пелікан кучерявий віднесений до уразливих видів.

Вид включено до Червоної книги України, до Конвенції з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES), Боннської та Бернської конвенцій, угоди AEWA. Охороняється в Дунайському біосферному заповіднику.

На територіях в дельті Дунаю Одеської області народилися понад 22 малят різних видів. Цьогорічний сезон розмноження у регіоні пройшов дуже добре, не зважаючи на війну в Україні та сильну посуху.

Актуальне по темі

StolarFund
Благодійний фонд Вадима Столара

Збройним силам України потрібна наша допомога

Допомогти зараз

Нюрнберг 2022

ХАРКІВСЬКИЙ ТРИБУНАЛ

Якщо ви стали свідком путінських злочинів проти мирного населення в Україні— ви теж можете допомогти. Надсилайте факти про воєнні злочини

Розповісти про злочини